dumebo dws header

Opleidingen

Opleidingen voor de metaalbouw voor echte vakkennis!

Het leveren van gebouwen met hoge kwaliteit gevels en daken van metaal vraagt om goed opgeleide medewerkers. Medewerkers met kennis van zaken, die beschikken over de juiste vaardigheden en kwalificaties.

Dumebo DWS biedt via MetaalTech opleidingen en cursussen voor metaalbouw op het gebied van dak en gevel. Met onze opleidingen beschikt u of uw personeel over de vakkennis en vaardigheden om hoge kwaliteit te leveren en te kunnen werken volgens de Kwaliteitsrichtlijn Gevels en Daken. Voor het opleiden van personeel zijn bovendien subsidies beschikbaar. Hierdoor kunnen wij de netto-investering voor de werkgever minimaliseren.

Waarom zou ik een cursus of opleiding volgen in de metaalbouw?

De erkende aannemers en montagebedrijven in de sector metalen gevels en daken bieden jou:

 • veel loopbaankansen
 • uitdagend en zelfstandig werk
 • werken op en aan mooie bouwwerken
 • opleidingsmogelijkheden voor een goede toekomst
 • leer-werkplekken
 • dienstverband met gekoppelde leermogelijk voor de opleiding tot monteur metalen gevels en daken

Kijk hieronder voor de opleidingen en cursussen in die wij aanbieden voor mensen in de metaalbouw.

MBO vakopleiding Monteur Metalen Gevels en Daken

Toeleveranciers en opdrachtgevers eisen steeds vaker dat een gevel of dak wordt opgeleverd volgens de Kwaliteitsrichtlijn Gevels en Daken.
Dumebo DWS heeft daarom samen met Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies de BBL-opleiding Monteur Metalen Gevels en Daken ontwikkeld en uitvoeringsorganisatie MetaalTech opgericht. Tijdens de opleiding wordt er aandacht besteed aan materialen, het lezen van tekeningen, duurzaamheid en alle technische facetten die het vak van monteur met zich meebrengt.
Dit is een volwaardige en kwalitatief hoogstaande opleiding op MBO 2 niveau. De BBL-opleiding wordt gegeven in samenwerking met het Tech College van het ROC Midden-Nederland in Nieuwegein en is gebaseerd op het principe “werken en leren”.
De opleiding is erkend door het ministerie van OCW.

Voor kosten en mogelijke subsidies verwijzen wij u door naar www.metaaltech.nl

Voormancursus Metalen Gevels en Daken

De cursus is bedoeld voor medewerkers die voorman zijn of in de toekomst deze functie krijgen. De cursus wordt erkend door Stichting Oom (scholingsinstituut van de metaalunie).
In de cursus tot voorman Metalen Gevels en Daken komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Projectbewaking (leidinggeven)
 • Kwaliteitsrichtlijn metalen gevels en daken
 • Montage sandwichpanelen, horizontale buitenbeplating, (fels)daken etc.
 • Maatvoering (werken met laser, theodoliet, en waterpasinstrument)
 • Bespreking/uitwerking cases (probleemprojecten)

Voor kosten en mogelijke subsidies verwijzen wij u door naar www.metaaltech.nl

Cursus praktisch detailleren Gevels en Daken

De Praktijkcursus metalen gevels en daken is bestemd voor uitvoerenden op de bouwplaats. Denk aan voormannen, monteurs en aankomend monteurs. Het doel van de praktijkcursus is onder meer om uitvoerenden inzicht te geven in achtergronden van de gekozen materialen, opbouwen, oplossingen en detailleringen en om de kwaliteit van montagewerkzaamheden te verhogen. Ook maakt de cursus de uitvoerenden bewust van de risico’s van materiaalgebreken, montagefouten en/of het afwijken van tekeningen. De verhouding theorie/ praktijk is ongeveer 50/50.

De cursus kan worden gevolgd op onze locatie in Utrecht maar kan ook bij uw bedrijf op locatie worden verzorgd. Er zijn 9 lessen (dagdelen) van drie uur en een examen. Dit komt dus in totaal neer op 5 scholingsdagen. Een deelnemer heeft recht op één herkansing. De docenten zijn materiedeskundigen met vele jaren montage-ervaring en -kennis.

Voor kosten en mogelijke subsidies verwijzen wij u door naar www.metaaltech.nl.

Theoriecursus Gevels en Daken

Dumebo DWS biedt in samenwerking met Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies een hoogwaardige cursus aan voor iedereen die betrokken is bij de gevel- en/of dakenbouw. Van medewerkers van gevel- en/of dakenbouwers, leveranciers, opdrachtgevers, architectenbureaus en bouwkundige diensten. De theoriecursus geeft u inzicht in de laatste veranderingen in het Bouwbesluit en in de Kwaliteitsrichtlijn en gaat in op alle aspecten van metalen gevel- en/of dakenbouw. De cursus wordt gegeven door deskundigen uit de praktijk met kennis van de theorie.

Voor kosten en mogelijke subsidies verwijzen wij u door naar www.metaaltech.nl

Opfriscursus Metalen Gevels en Daken – theorie

Bestemd voor oud cursisten van de theoriecursus Gevels en Daken en iedereen die (bijna) dagelijks met metalen gevels en daken bezig is en voor wie het van belang is op de hoogte te zijn en te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van techniek, markt en regelgeving in relatie tot gevels en daken. Tijdens deze cursus wordt er aandacht besteed aan de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van metalen gevels en daken, gestuurd door de markt, de regelgeving en technische innovaties. Bijvoorbeeld private kwaliteitsborging, luchtdicht bouwen, Rc > 4,5 m2 K/W (gevels), sandwichpanelen waarop uiteenlopende gevelafwerkingen worden aangebracht (zogenaamde carriersystemen) en bindende Europese regelgeving.

De cursus kan worden gevolgd op onze locatie in Utrecht maar kan ook bij uw bedrijf op locatie worden verzorgd. De cursus bestaat uit 4 lessen (dagdelen) en neemt 2 dagen in beslag.

Voor kosten en mogelijke subsidies verwijzen wij u door naar www.metaaltech.nl

Cursus Façade

Façades oftewel voorgehangen geventileerde gevels past men veel toe in Nederland. Deze gevels geven architecten speelruimte in het ontwerpen van de gebouwschil en kunnen bouwfysisch voordelen opleveren. Met de vele gevelafwerkingen en draagsystemen worden zeer uiteenlopende gevels samengesteld. Wat heeft dit voor gevolgen voor constructieve werking van de gevel? Hoe gaat men om met brandveiligheid? Wat hebben de toenemende duurzaamheidsambities in Nederland voor invloed op deze gevels? Welke mogelijkheden en beperkingen zijn er wat betreft maatvoering en indeling?

MetaalTech Opleidingen voor de gevel- en dakenbranche organiseert in samenwerking met Nieman-Kettlitz Gevel- en Dakadvies dit voorjaar de derde leergang van de opleiding ‘Façade-cursus’. In vijf dagen worden alle relevante aspecten van dit type gevel behandeld door specialisten. Onderwerpen zijn onder andere de constructieve werking van de façade en zijn interactie met de achterliggende constructie, brandveiligheid, maatvoering/indeling en esthetica, vochthuishouding, duurzaamheid en detailleringen.

In deze cursus geven we antwoorden op de volgende vragen:

 • Wat is de interactie tussen de façade en de achterconstructie?
 • Hoe realiseer je een constructief veilige façade?
 • Wat zijn aandachtspunten bij de geëiste energetische prestatie van de gevel?
 • Hoe creëer je een voldoende brandveilige gevelconstructie?
 • Wat zijn de specifieke aandachtspunten bij de diverse metalen en niet-metalen gevelafwerkingen?
 • Hoe realiseer je een voldoende wind- en waterdichte constructie inclusief een optimaal functionerende spouw?
 • Welke voordelen zijn er te halen ten aanzien van geluidsisolatie en bescherming tegen blikseminslag?

Door middel van praktijkvoorbeelden behandelen we de veranderingen in het Bouwbesluit.

De cursus is bestemd voor medewerkers van:

 • gevelbouwers (verkopers, werkvoorbereiders, tekenaars, constructeurs, projectleiders, uitvoerders);
 • leveranciers van gevelproducten;
 • architectenbureaus en bouwkundige adviesbureaus;
 • opdrachtgevers en aannemingsbedrijven;
 • bouwkundige diensten.

Meer informatie en aanmelden.

Lidmaatschap

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden die lidmaatschap van Dumebo DWS biedt? Lees hier alles over de voordelen en de voorwaarden. Ook kunt u zich hier aanmelden als lid via het contactformulier.

Lees meer …

Over Dumebo DWS

Waar staat Dumebo DWS voor en wat kunnen wij voor u betekenen? Hoe zijn bestuur en commissies samengesteld? Lees hier meer over ons.

Kwaliteitsborging

Lees hier alles over de nieuwe wet voor Kwaliteitsborging in de bouw. Hoe werkt het nieuwe stelsel, wat betekent het voor mij en hoe staan we ervoor? Wij houden u op de hoogte!

Lees meer …

Contact

Bezoekadres (alleen op afspraak):
Koninklijke Metaalunie
Einsteinbaan 1
3439 NJ Nieuwegein

M: dumebodws@metaalunie.nl
T: 030 - 605 33 44

Postadres:
Koninklijke Metaalunie Dumebo DWS
Postbus 2600
3430 GA Nieuwegein

Privacy- en cookieverklaring

Wij maken u er op attent dat wij de persoonsgegevens die u ons heeft verstrekt en eventueel nog zult verstrekken, zullen verwerken zoals wij in onze privacy verklaring hebben omschreven.

Wij verwijzen u graag naar onze privacy- en cookieverklaring voor meer informatie.

dumebo dws logo
koninklijke metaalunie logo
Neem met ons contact op

We zijn niet in de buurt op dit moment. Maar u kunt ons een email sturen en we komen zo snel mogelijk terug.

Not readable? Change text. captcha txt
Deze website houdt statistieken van uw bezoek bij. Wij gebruiken hiervoor Google Analytics, maar zonder persoonlijke gegevens door te geven. Geef hier uw keuze aan.